Gruzja to cudowny kraj usytuowany na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to przepiękny kraj usytuowany na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest natomiast znana na całym świecie. Jest nie tylko pyszna ale również treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy które używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw stosowane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon oraz papryka. Co więcej, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu uzyskują swój niezwykły smak.

przyprawa gruzińska do mięsa

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki oraz pomidora, czichirtma – gruziński rosół czy charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z rozmaitymi dodatkami. By poczuć ten nadzwyczajny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przyrządzi dla nas pyszne potrawy.