Nowa restauracja na mapie Krakowa

Prawdziwie włoska restauracja – typowe menu

Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Bardziej wrażliwi goście kosztują mniej znane dania – canelloni, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w karcie można znaleźć również nie tak typowe włoskie dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz dania z wielu części kraju. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.

Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .

Dobre wina włoskie

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Obiad koniecznie musi zawierać też wino. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji typowa praktyka. menu ze świeżymi produktami Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia a także monti z Sardynii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć szeroką kartę win.

Klasyczna kuchnia włoska

Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania warto wybrać się do restauracji, która umie przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film