Dobra włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich alternatyw, które daje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. zobacz Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film