Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. ile jest sposobów przygotowania kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film